Štát sa musí začať správať zodpovedne!

12.10.2013 Bratislava

SNS oceňuje snahu vládneho kabinetu udržať deficit verejných financií pod 3%, ale na druhej strane znižovanie prostriedkov v rezorte zdravotníctva a školstva nepovažuje za správne. SNS reaguje na návrh rozpočtu na rok 2014, ktorý vo štvrtok 10. októbra schválila vláda.
Slovenská národná strana (SNS) sa dlhodobo hlási k rovnej dani právnických osôb. Je to jeden z mála nástrojov na udržanie konkurencie schopného podnikateľského prostredia a pritiahnutie zahraničných investorov. Zo strany vlády však ide skôr o malé napravenie chybného rozhodnutia z minulosti, kedy došlo k výraznému zvýšeniu dane z 19% na 23%, čo v konečnom dôsledku malo viac negatívnych dopadov na hospodárstvo. Ďalším dôvodom tohto ústretového kroku môžu byť aj blížiace sa prezidentské voľby.
V súvislosti s novou daňou, tzv daňovou licenciou, ide o ďalšie nákladové zaťaženie podnikateľov. V samej podstate ide o tzv. daň za možnosť podnikať na Slovensku. Pokiaľ existujú argumenty na jej zavedenie typu ,,formálne vykazovanie straty podnikateľov z dôvodu vyhnutia sa plateniu daní" tak to nie je možné akceptovať. Formálne vykazovanie straty z podnikania by malo byť záležitosťou nastavenie systému účtovníctva, daňových úradov a následne orgánov činných v trestnom konaní.
Negatívnym signálom štátneho rozpočtu pre rok 2014 je navýšenie výdavkov verejnej správy. V období značného deficitu verejných financií by sa nemalo ísť cestou navyšovania výdavkov, ale skôr cestou zvyšovania produktivity práce.

Andrej Danko
predseda SNS
 

Vyberte región